Wie is die frêle vrouw, die ondanks een niet altijd makkelijk leven zo’n stevig mens en krachtig kunstenaar is geworden? Recent verscheen het boek ‘Ik schilder maar door’, een portret van Heleen van der Tuin (1945).

Het boek – met een voor-/nawoord van jeugdvriend Wim van der Wijk – toont een keuze uit het oeuvre van Heleen van der Tuin en vertelt het verhaal van een kunstenaar die altijd een beetje buiten de kunstscene van Groningen heeft gestaan. Zij heeft inmiddels een lange carrière achter de rug en schildert maar door. 

Het boek bevat tevens een dvd. Daarop is een korte documentaire te zien waarin Joppe van der Spoel en Emile Scheppink de kunstenaar portretteren via interviews met mensen die Heleen van nabij hebben meegemaakt.

Het boek en de dvd zijn te verkrijgen via de webshop van Philip Elchers. Bekijk hier de trailer van de documentaire. 

 

Heleen is echt iemand. Ik ken haar heel goed als persoon die altijd heel positief in het leven staat. Elke tegenslag, en die heeft ze ongetwijfeld gehad, kan ze ombuigen in iets wat uiteindelijk toch weer positief is. En ik vind dat dat in haar werk goed naar voren komt. Haar werk straalt ook optimisme uit, vind ik. En dat is echt wat Heleen is, dus haar werk representeert ook haar karakter.

Antoinet van Gaal, Galerie Meander, Zevenaar